Create an account Home  ·  ·  Forums  ·  ·  Articles  ·  ·  Downloads  ·  ·  Photo Gallery  
Login
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one here.

Navigation
· Home
· Article Archive
· Article Submit
· Downloads
· FAQ
· Forums
· Members List
· Photo Gallery
· Private Messages
· Web Links
· Your Account

Search Articles



Forums

M38 Main Wiring Harness install under dash mounting
Wiring Harness Packard Connectors
M38 Wiring Harness Transister Flash Turn Signal Unit Mount
Sputtering from exhaust pipe
Wanted M100 or M416 Trailer
Hood numbers 20 prefix VS. 23 prefix
M38 crankshaft nut size
Miscellaneous M38A1 parts
2- M38A1 24 volt horns
photo gallery request

Willys M Jeeps Forums


willysmjeeps.com :: View topic - 1953 A1 T-90a questions
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

1953 A1 T-90a questions

 
Post new topic   Reply to topic    willysmjeeps.com Forum Index -> Technical Knowledge Base
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mike_B
Member


Joined: Dec 10, 2017
Posts: 148
Location: Southern Maryland

PostPosted: Wed Mar 25, 2020 8:00 pm    Post subject: 1953 A1 T-90a questions Reply with quote

So, I have a fresh rebuilt T-90 with all new gear's and shaft's (except reverse gear).

Bolted the transmission to the bell housing, then bolted the transfer case to the transmission. Installed the rear output gear and nut inside the transfer case. Was told I could lock the transmission into second and reverse so I can torque the nut...pulled the shift tower off (was only on to keep objects from getting in) and went to spin the shaft to position the gears and it wouldn't move...locked up tight. Took the T-case back off and took the main shaft out of the transmission to see what's binding. The blocking rings were locked tight and for the life of me I can't figure out why, unless that's normal.

Now when I reinstall the main shaft it seems to go together leaving about 1/4" gap between the blocking rings and the main gear. This gap then effects the clutch pack from going into second gear, as it only engages with the chevron's. I've tripple checked the cluster gears, the main shaft, the needle bearings, the clutch pack...help! It has to be something simple, I just can't see it...time to call it a night and walk away...

Thanks,

Mike B Smile
_________________
Mike B
1953 M38A1 Brush Truck
Back to top
View user's profile Send private message
Mike_B
Member


Joined: Dec 10, 2017
Posts: 148
Location: Southern Maryland

PostPosted: Thu Mar 26, 2020 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

OK, so this morning I removed the transmission and bench tested it AGAIN and everything works as it should, although it does turn tight by hand with the front felt seal in place.

Put the trans back on the bell housing, mounted the transfer case and everything seems okay now...I have no idea what the issue was yesterday...maybe I was just tired and thought I had a problem when I really didn't.

Now on to the dual shoe hand brake...I'll start another thread.

Mike B Smile
_________________
Mike B
1953 M38A1 Brush Truck
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    willysmjeeps.com Forum Index -> Technical Knowledge Base All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
Forums ©

 



PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.